Historia PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Administrator   
2010-02-12 09:32

Sagan börjar så....

Idén lånades i januari 2001 av Vaasan Yliopiston VYY-Rally. Efter många planeringsmöten och många gråa hår kunde det första SYhFILIS-Race gå av stapeln. Detta år kunde endast SYH-studerande medverka och alla som kom "aaderstansifrån" blev vänligt men bestämt hänvisade till sällare jaktmarker.

Nu när Finland övergått till EU-tider så är givetvis alla studeranden och även vanliga dödliga hjärtligt välkomna att delta i detta äventyrliga och lämpligt roande evenemang.

Namnet och slogan låter kanske lite skrämmande men samtidigt komisk, ”SYhFILIS-Race Vill du ha det? Vi ger det!” Detta namn har vi att tacka Mathias Rönn för, en före detta ingenjörs- studerande och Pagus styrelsemedlem, som tyckte att SYH-Fiilis var ett underbart namn för en gemensam fest för hela Svenska yrkeshögskolan. I folkmun blev detta småningom (15 sekunder senare) kallat SYhFILIS-Race. Det var även han som kom dess slogan och Studerandekåren är honom evigt tacksam!

Hur gick det sen?

Antalet lag som fick medverka var 20 och totalt startade 18 lag. Ett lag kom bort och har inte hittats än och ur det andra laget som föll bort hade chauffören fått tragiska kval och mesade ur. Resten av laget stod fruktlösa och ensamma I kylan. Enligt utsago var lagmedlemmarna fortfarande bittra på denna individ ännu ett år senare.

Spända och förväntansfulla var de, över 90 stycken deltagare som radade upp sina vältrimmade tävlingsåk på Wasklots parkering för den otroliga “skicka-vidare-stocken” stafetten där chauffören som tog emot stocken fick springa vidare till chaufförstestet.

Efter visning av körkort (med panikslagna miner för att någon ska se krapulakortet från 1800-talet) och det obligatoriska alkometer-testet fick chaufförerna det första kuvertet och fick då äntra sina vrålåk.

Utanpå detta mystiska kuvert fanns det en gåta. Svaret på denna gåta var en plats inom Vasa stads gränser. Men, skulle lagen lösa denna gåta? Eller patetiskt mesa ur och ta de ohjälpliga minuspoängerna för öppnandet av kuvertet?

Studentkåren Pagus var inga hjärtlösa människor och hade för de oklipska placerat en Vasa-karta med platsen utritad inuti kuvertet. Mången SYH-studerande skrapade sig i pannbenet och pillade runt i pannloben för dessa kluriga gåtor.

När de en gång hade kommit underfund med att det inte lönade sig att köra efter någon annan racing-bil, för Studentkåren Pagus har även klurat sig runt denna billiga taktik i sitt eget planerande inför Racet. Inte långt efter starten var de flesta deltagare så inne i de fantastiska tävligsmomenten som “blind man på rep”, “jag skidar aldrig nykter någonstans”, ”det går upp och ner och från sida till sida”, “har du nånsin sett en sånhär figur/trasiga telefonen”, “är din bil utrustad”, “kan din chaufför köra” att de helt tappade fattningen och halkade igenom racet på ett bananskal med ett enormt leende.

En miss i planeringen gjorde att inga arrangörer fanns på plats i tävlingens sista moment, men de två lag som listat ut den sista viloplatsen för racet blev gottgjorda så gott det gjorde sig när arrangörerna anlände 5 minuter för sent. (Detta skall aldrig upprepas)

Mellanrace på O’Malleys var lugnt och harmoniskt och gänget tog det MUCHOS lungt, för detta är ett hårt race som ger både fysisk och det psykisk motion hos deltagare som funktionärer.

Funktionärerna jobbade här febrilt med att räkna poäng och dylikt och efter mången spritranson och flera cigarrettaskar kunde man konstatera att vi hade en hel hop vinnare.

After-Racet på Royal Night kunde bara sägas vara en succé där folk festade loss som aldrig förr och uppslutningen av de trötta lagkamraternas studiekamrater andra vänner, fiender, Hankeiter, Peffaniter, Politivaner och andra studerande inom Vasa-regionen var ENORM!

Försäljningen på Royal var så bra att restaurangchef Mika Collin förlängde Happy Hour från 24.00 till 02.00

Både deltagare och funktionärer hade haft en superbra dag och de flesta lär inte riktigt minnas om de deltagit eller inte...

2002 Fortsatte racet och denna gång hittade faktiskt alla 17 lag i mål.

2003 Instiftades en ny fas att man hade ett sk. Tema för varje race. Detta år var man inspirerade av Porsch. ”9 lag kom i mål och skillnade mellan första och andra laget var hårfin men Cella Wikings kammande hem segern efter en bra övertalningsstund.

2004 Blev man igen inspirerade av formel 1, en del tog det mera eller mindre på alvar men 20 lag kom i mål och hela 8 lag orkade sig inte enda till mål.

2005 Blickade man in i taxins underbara värld och temat taxi. Lagen bjöd till för full och 32 lag startade och helt otroligt alla kom i mål mer eller mindre välbehållna

2006 Var det dags att ta till hjälp räddningsverket och temat därefter. Lagen var taggade och hade lite varierande teman medan vice mänen hade problem i Mexiko alla 29 lag fann mållinjen

2007 Blev man inspirerade av britterna och temat blev brittiskt. Dehär var det första året temat riktigt slog igenom och många var utklädda enligt tema. 25 Lag startade och kom i mål vid Ollis.

2008 Tänkte två crew medlemmar samma tanke i duschen (ej på samma gång). De drömde sig tillbaka till militär tiden i Dragsvik och självklart blev temat Militärt. Aldrig förr har det varit så stor efterfrågan på både funktionärsplatser som lagplatser, crew tog med t.o.m. ett par extra men kunde tyvärr ej ta med precis alla. 30 lag startade varav 29 kom till mål, laget som aldrig kom i mål söker antagligen ännu efter punkter. Detta år var även ett lag från södra Finland med.

2009 Var ett nytt år för SYhFILIS eftersom två studerandekårer gick samman beslöts det att grunda en helt skild förening för evenemanget. Med Thomas Mård i spetsen grundades SYH-FIILIS RACING r.f. En styrelse utsågs och som genast började planera årets happening. Detta år kom styrelsen fram till att minnas tillbaka till barndomen och temat blev således disney. SYhFILIS RACE slog igen nytt rekord kön var enormt lång och alla slapp tyvärr ej med. 32 Lag anmäldes varav 31 startade varav 30 kom i mål. Vinsten kammades i år hem av Pirates of Politivas med hela 1 poängs marginal. Vise männen hade även lite nytänkande med sig i år, och deras största önskan var ju att vara CREW vilket ledde till att de klädde ut sig till "WANNABE" CREW. Med peruker och full mundering stod de på öberget och fick för en dag vara sina idoler =)

2010 Fortsatte succén och flera lag fick ej plats i racet. Detta år red vi iväg till vilda västern. Vinnarna Team Bonanza klarade sig inte ända till prisutdelningen men festen pågick ändå =)

2011 Firar racet 10 års jubileum och detta märktes redan vid anmälningen tyvärr har det aldrig varit såhär många som ej fick plats men sånt är livet. Rymden var teamt i år och Crew visade exempel med att klä ut sig till rymd besättning. Efter en hård kamp tog Snåres Grisar hem vinsten och vann huvudpriset en lyx kryssning med RG-Line efter detta har ej lagets synts till och de lär senast ha befunnit sig på MS RG-I SYhFILIS tar emot upplysningar om dem.  Jubileums året avslutas med sitz på Filicia castle den 11.11.2011

2012 Fortsatte vi med succén och flera lag fick tyvärr ej plats i racet. 32 tävlingslystra lag deltog även i år med temat 1930-tal. Allt från Steamboat Willie till Snövit o de sju dvärgarna deltog! PBI, eller Politivas Bureau of Investigation tog hem vinsten i år med hårfin marginal från flera andra lag med mycket höga poäng!

2013 Blev om man får tro responsen ett av "dom bästa hittils", gåtorna aningen lättare än tidigare, som var majoritetens lycka, men tyvärr lite för lätt för veteranerna. Alla 32-lag blev fulla och temat Påsk kommer gå till historien som ÄGGPAMPAS. Ägg fanns med i så gott som allt, ägg ägg ägg..

Efter första racets höjdpunkter och missöden har denna prestigefyllda tävling bara förbättrats. Gåtorna, platserna och lekarna samt temat har bytts ut år för år men grundera i tävlingen är det samma som i tidernas begynnelse.

 

Samla ihop dina vänner, hitta på det finurligaste du kan inom temat och kom med och upplev

SYhFILIS-RACE 2014.
Vill du ha det? Vi ger det!

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2014-01-30 18:29
 

Polls

Vad ser du mest fram emot på racet 2017?
 
    
Annons
    
Annons